top of page

Verleden verwerken

Het idee bestaat dat het verleden verwerken een moeilijk proces is. Het blijft er vaak bij omdat mensen het associëren met ‘oude koeien uit de sloot halen’ en het oprakelen van ‘oude wonden’. 

Wanneer je in het verleden pijnlijke tijden hebt gekend kan het zijn dat je allerlei manieren hebt ontwikkeld om nare gevoelens te vermijden. Je bent onbewust op zoek naar liefde, erkenning, troost, waardering, aandacht en veiligheid.

Ik noem een aantal voorbeelden.

​

  • Veel bewegen en praten

  • (Extreem) veel sporten of altijd actief bezig willen zijn.

  • Niet alleen thuis kunnen zijn, altijd mensen om je heen willen hebben

  • Piekeren en ‘tollende’ gedachten

  • Vaak kritisch zijn en klagen. 

  • Enorm handig zijn in het ontwijken van situaties waar je tegenop ziet

  • Snel boos worden

 

Al deze voorbeelden zijn manieren om een uitweg te vinden voor de energie van je emoties. Wanneer het een gewoonte wordt kunnen het patronen worden die je belemmeren in je leven. Door te werken aan je verleden word je spontaner en natuurlijker. Je ervaart minder angst en rent niet meer achter je verlangens aan. Je krijgt weer zin in het leven. Het is goed om je verhaal te vertellen en daar luister ik graag naar. Het is helend. Tegelijk is het niet altijd nodig om diepgaand de emoties weer te doorleven om ze te kunnen verwerken. Maar het is wel belangrijk om er bewust van te zijn en te ontdekken welke belemmeringen ze in het heden en voor de toekomst teweegbrengen. Herken je dit?

Kintsugi_edited.jpg
Kintsugi_edited.jpg

Kintsugi  'gouden verbinding' is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van een breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp (bron: wikipedia.org)

 

Als je zo zou kunnen terugkijken op je leven; hoe waardevol zou dat zijn!

bottom of page